Allsvenskan

Allsvenskan matchFotbollsallsvenskan är utan tvekan det mest intressanta som händer i sportväg innanför Sveriges gränser, vilket inte minst märks på intresse från både publik och media. Den 2 april är det dags att blåsa igång en ny allsvensk säsong med matchen Malmö FF-IFK Norrköping på Swedbank Stadion, vilka för övrigt möttes i sista omgången förra säsongen när Norrköping säkrade guldet i Malmö.

Första säsongen av Allsvenskan spelades år 1924-1925 från höst till vår och årets säsong blir den 92:a i ordningen. Med undantag för åren 1926-30 samt 1982-92, när cupspel avgjorde var SM-guldet skulle hamna har segraren i Allsvenskan också blivit svenska mästare.

Den första Allsvenskan vanns av Göteborgslaget GAIS och den senaste som sagt av IFK Norrköping. Flest allsvenska segrar genom åren har Malmö FF med 21 stycken, första seriesegern kom år 1944 och den senaste 2014. Laget leder också den allsvenska marartontabellen före IFK Göteborg. Flest säsonger i Allsvenskan har AIK med 87 st.

Årets Allsvenskan kan bli en av de mest intressanta på länge. För det första så är Jönköpings södra tillbaka i Allsvenskan för första gången sedan 1969 och dessutom har vi tack vare Östersunds FK:s avancemang i höstas för första gången tre norrländska lag i Allsvenskan. Förutom Östersund spelar som bekant sedan tidigare också Gefle IF och GIF Sundsvall i högsta serien.

Största arenan i årets Allsvenskan har AIK som spelar på Friends Arena, vilken har en publikkapacitet på 50 000. Näst största arenan i Allsvenskan är Tele2 Arena, hemmavist för Hammarby IF och Djurgårdens IF, med plats för 30 000 åskådare. På tredje plats hittar vi Malmö FF:s hemmaarena Swedbank Stadion med plats för 24 000 åskådare, som tillsammans med de två tidigare nämnda arenorna är de ändå med en publikkapacitet på över 20 000.

Den 2 april drar som sagt årets Allsvenskan igång så det är bara att ladda fram till dess och se fram emot 30 omgångar och sju månader av härlig fotboll.