Östersunds FK

Från och med den här säsongen kommer alla fotbollsfans att få stifta bekantskap med ett nytt lag i Allsvenskan, nämligen i form av Östersunds FK, som 2016 gör sin allra första säsong i den högsta serien.

Klubben bildades så sent som i oktober år 1996 efter en sammanslagning mellan IFK Östersund och Ope IF. Första säsongerna spelade Östersund i division 2 Norrland och kvalade även vid ett par tillfällen till division 1 och sedermera Superettan.

Efter serieomläggningen 2005 hamnade man i division 1 norra där man fick det ganska tufft under några år och 2010 ramlade man till slut ner i division 2.

Nu började det dock att hända saker. Redan året därpå 2011 vann man division 2 Norrland och året efter, 2012, också division 1 norra och gick upp i Superettan.

Första året i Superettan hamnade Östersund på en tiondeplats. Efter att länge ha haft häng på en allsvensk plats år 2014 slutade man till slut femma. Förra året gick det som bekant ännu bättre. Efter att ha legat tvåa bakom Jönköpings södra i stort sett hela säsongen säkrades till slut det allsvenska kontraket med en omgång kvar, vilket innebär att det snart kommer att spelas allsvensk fotboll på Jämtkraft Arena.

Jämtkraft Arena har för övrigt byggts om efter Östersunds avancemang och har numera plats 10 500 åskådare till skillnad mot drygt 6 600 tidigare.