Barcelona – Lionel Messi

lionel messi football barcelona_204155680

Argentinaren Lionel Messi är av många ansedd som en av världens absolut bästa fotbollsspelare. I dagsläget leder han skytteligan i spanska La Liga med elva mål, ett före tvåan Cristiano Ronaldo.

Lionel Andrés ”Leo” Messi föddes i Rosario, Argentina 24 juni 1987 och började redan som femåring att spela för klubben Grandoli. Som åttaåring bytte han klubb till Newell Old Boys och efter att familjen flyttat till Spanien började Lionel Messi att spela för FC Barcelona, en klubb han är trogen än i dag.

Redan som 17-åring debuterade Messi i Barcelonas A-lag hösten år 2004, för övrigt i ett derby mot Espanyol. Ett halvår senare, i maj 2005, kom också första målet i en match mot Albacete, sedan dess har det blivit ytterligare 322 stycken.

De första säsongerna i Barcelonas A-lag var fyllda av skador och det skulle dröja till säsongen 2008/09 innan genombrottet kom på allvar. Med 38 mål på 51 matcher växte Messi nu till en av Barcelonas absoluta superstjärnor.

Sin allra starkaste säsong rent målmässigt hade Messi 2011/12 då det blev imponerande 73 mål på 60 matcher, det vill säga mer än ett mål per match.

Sedan debuten för drygt tolv år sedan har Messi haft en karriär som saknar motstycke. Förutom sju La Liga-titlar har det även blivit tre cuptitlar samt fyra segrar i UEFA Champions League, den senaste så sent som förra våren.

Individuellt har Messi vid fem tillfällen blivit utsedd till världens bäste fotbollsspelare och vunnit Ballon d’Or.

I landslagssammanhang har han också varit relativt framgångsrik tillsammans med det argentinska landslaget. År 2008 i Peking blev det OS-guld. Vid tre tillfällen har det blivit en andraplats i Copa America och sommaren 2014 blev det VM-silver i Brasilien efter en knapp förlust i förlängningen mot Tyskland.