BK Häcken – Alexander Farnerud

soccer_198623525

BK Häckens mittfältare Alexander Farnerud var en av förra årets hemvändare i Allsvenskan efter över tio års spel ute i Europa.

Alexander Farnerud föddes 1 maj 1984 i Landskrona och är även yngre bror till Pontus Farnerud. Ungdomstiden spenderades i Landskrona BoIS där han också gjorde allsvensk debut år 2002. Samma år utsågs han också till årets nykomling på Fotbollsgalan.

I november 2003 värvades Farnerud till franska Strasbourg där han blev kvar under sammanlagt tre säsonger. Under samma tid spelade även brodern Pontus i klubben.

Efter att Strasbourg blivit degraderade från Ligue 1 våren 2006 skrev Farnerud på ett fyraårskontrakt med tyska VfB Stuttgart. Tiden i Tyskland blev dock inte så lyckad och under sina två säsonger i klubben spelade Farnerud endast 20 matcher. Dock var han med och vann guldet i Bundesliga med Stuttgart 2007.

Sommaren 2008 skrev Farnerud på för danska toppklubben Bröndby och här gick det betydligt bättre. Totalt blev det tre säsonger, 73 matcher och 18 mål i klubben.

I januari 2011 värvades Farnerud till schweiziska Young Boys där han skulle bli kvar i drygt två år och spela totalt 82 matcher och göra 16 mål.

I juni 2013 skrev Farnerud på ett treårskontrakt med den italienska Serie A-klubben Torino. Sitt första mål i Serie A gjorde han 20 oktober i 3-3-matchen mot Inter. Efter en bra första säsong i Torino blev det dock tyngre och tyngre kommande säsonger. Den tredje och sista säsongen spelade Farnerud sammanlagt endast 90 minuter under hela säsongen.

Sommaren 2016 skrev Alexander Farnerud på för Häcken.

– Jag är sugen på att komma igång igen och spela, känna glädje i fotbollen igen. Jag har haft en tung period bakom mig, sade han i en intervju med Sportbladet strax efter det blev klart med flytten till Häcken.