Mallbackens IF

Mallbackens IF från värmländska Lysvik i Sunne kommun är ett lag som trots att man aldrig tillhört toppen ändå har en rad säsonger i Damallsvenskan bakom sig.

Redan år 1988, det vill säga den allra första säsongen av Damallsvenskan, kom Mallbacken på en hedrande fjärdeplats och gick således också till slutspel, i vilket man föll mot Öxabäck IF i semifinal.

Därefter blev laget kvar i den högsta serien ytterligare ett par år innan man ramlade ur år 1990. Under resterande delen av 1990-talet höll Mallbacken för det mesta till i de lägre divisionerna med undantag för ett par år då man var uppe i Damallsvenskan.

Hösten 2000 lyckades laget ta sig upp i den högsta serien och året därpå slutade man som nykomling på en sjätteplats. Därefter lyckades man hålla sig kvar i Damallsvenskan ända fram till år 2006 då man åkte ur efter att slutat på jumboplatsen.

Efter ett antal år i lägre divisioner tog sig Mallbacken åter igen upp i Damallsvenskan till säsongen 2013. Dock gick det inte så bra då man slutade under strecket och fick respass till Elitettan.
Sejouren i Elitettan blev lyckligtvis inte så långvarig eftersom laget vann serien år 2014 och ännu en gång gick upp i Damallsvenskan.

Mallbacken spenderade i princip hela förra året runt strecket, men lyckades ändå till slut att klara nytt kontrakt på ett måls bättre målskillnad än Hammarby IF.

Återstår att se om det går bättre i år. Första matchen spelar Mallbacken mot Linköpings FC borta den 17 april. Helgen därpå spelar man första hemmamatchen på Strandvallen där man möter nykomlingen Kvarnsvedens IK.