De bästa svenska lagen 2013

År 2013 i Allsvenskan var ett turbulent år där många lag i början såg ut att kunna utmana om det slutgiltiga guldet. Det startade med spekulationer att Elfsborg skulle vara riktigt giftiga, men efter en rad instabila insatser var laget långt efter i guldstriden.

Under en längre tid såg det ut som att stabile Helsingborg IF skulle hålla hela vägen ut efter en otrolig vår och sommar med många inspelade poäng. Detsamma gällde för IFK Göteborg som under ledning av Mikael Stahre verkligen verkade ha hittat sin spelstil som innehöll mycket fysik och många långa bollar samt starka forwardrs. IFK Göteborg inledde säsongen absolut bäst och såg ett tag helt oslagbara ut, men vändningen kom borta mot AIK.

I en match med många känslor (då AIKs profil och målvakt tragiskt gick bort i sömnen bara dagar före matchen) spelade AIK totalt ut IFK Göteborg under 90 minuter och vann med 3-1, ett resultat som kunde ha varit det dubbla. Efter det dalade IFK Göteborg i tabellen och AIK som hade börjat säsongen svagt med många bottennapp och bland annat 0-0 hemma mot jumbon Syrianska började sin otroliga klättring upp i tabellen. Detta berodde till en väldigt stor det på nyförvärvet från rivalen Djurgården, Kennedy Igboananike, som såg ut att kunna göra mål från alla möjliga och omöjliga vinklar på planen. Det skulle till slut stå mellan storklubbarna AIK och Malmö FF när det kom till att summera säsongen och avgöra vilket lag som är bäst i Sverige 2013.

Det visade sig dock att avståndet från början av säsongen var för stort för AIK att ta in och Malmö FF visade upp en enorm jämnhet och disciplin i sitt spel och blev till slut rättmätiga vinnare av Allsvenskan, men det dröjde ända till näst sista omgången innan skåningarna kunde andas ut.

Det verkar som att de flesta av de bästa lagen under säsongen 2013 kommer att få behålla många av sina mest framstående spelare. Detta är annars ett vanligt problem med svensk fotboll; att vi med de knappa ekonomiska resurserna och den höga beskattningen inte kan konkurrera med utländska klubbar när det kommer till att behålla eller till att attrahera de bästa spelarna.