Everton sparkar sin manager

Igår blev det officiellt att Premier League-laget Everton sparkar sin manager Ronald Koeman. De som har följt ligan är troligtvis inte så förvånad över resultatet då de endast vunnit två av sina nio spelade matcher och ligger just nu på 18 plats i ställningen.

Koeman blev bekräftad som manager för Everton den 14:e juni förra året och skrev då på ett treårskontrakt. Under sin tid som manager har tiden med Everton hittills varit Koemans näst lägsta vinstprocent med endast 41,38 % vinster. Den lägre var då han var tränare för Valencia (5 november 2007 – 21 april 2008) då han låg så lågt som 32,35 %.

Evertons beslut kom nog inte som en förvåning för Koeman själv heller. Hans position hade upprepade gånger ifrågasatts och när han efter senaste matchen mot Arsenal blev frågad om han kunde få sparken svarade han helt enkelt: ”Jag vet inte.” Han berättade att han sagt till spelarna att han trodde på dem och deras engagemang, men menade även att då alla verkade tänka negativt just låg inte detta beslut i hans händer.

I morse bekräftades det på klubbens officiella sajt att David Unsworth temporärt skulle ta över laget. Hade det inte varit för att förlusten placerade Everton under nedflyttningsstrecket kanske de hade valt att behålla Koeman, men det är något man endast kan spekulera kring. Och för en klubb med mottot ”nil satis nisis optimum” (endast det bästa är bra nog) kan man väl inte ursäkta att ligga så lågt i rankingen.