Fotboll som lagsport

Att spela fotboll i ett lag har en massa fördelar. Framförallt under barn och ungdomars uppväxt. Att vara med i ett lag och kämpa mot ett gemensamt mål skapar en glädje och gemenskap. Man lär sig att förstå sina lagkamrater, samarbete och hur man agerar i både med och motgångar.

När man lyckas göra sitt första mål eller när man får känna på sin första förlust är allt en del av en utveckling hos barn och ungdomar. Man har kontakt med andra människor, skapar sociala färdigheter och vänner kanske till och med för livet. Människor är alla olika men i en lagsport som fotboll får vi alla möjlighet att lära känna oss själv bättre. Det sociala utbytet som sker mellan oss själva och våra lagkamrater kan vara väldigt värdefullt. En annan följd är att vi inte blir lika rädda för att prova på nya saker och inspirera andra.

Man brukar säga att delad glädje är dubbel glädje, när vi vinner tillsammans eller förlorar tillsammans ger vi också järnet tillsammans. Kanske är det så att man känner att extra ansvar att komma till träningen trots att det spöregnar ute. Kanske kämpar man extra hårt för att lyfta gruppen eller så blir man inspirerad av en lagkamrat så sliter extra hårt och får dig att vilja jobba ännu hårdare. Vi pushar oss själva, men sätter laget främst genom vått och torrt. Över sociala, språkliga och kulturella gränser jobbar vi ihop. För en fotboll är samma sak vars du än kommer ifrån. Oavsett om du är Målvakt, försvarare, mittfältare, anfallare, avbytare, materialare, lagledare eller förälder är du en del av laget.

Även om man spelar på toppnivå eller i knatteligan är det tydliga hälsofördelar med att spela fotboll. Man bygger styrka, koordination, uthållighet och muskelmassa. Du blir en starkare person både socialt och i kroppen. Det är en träningsform som varierar och ger en allsidig effekt. Så börja spela fotboll, både för jaget och laget.