Hammarby IF – Jiloan Hamad

Jiloan Hamad tillhör en av de mest spännnade värvningarna inför årets Allsvenskan. För en dryg månad sedan skrev han på för Hammarby IF och det kommer att bli intressant att se vad han kan komma att betyda för stockholmarna under årets säsong.

Jiloan Hamad föddes i Baku i dåvarande Sovjetunionen, nuvarande Azerbadjan, 6 november 1990. Karriären inleddes i Örebroklubben BK Forward för vilka han under 2006 och 2007 gjorde totalt 23 matcher och åtta mål.

Inför säsongen 2008 värvades Hamad av storklubben Malmö FF för vilka han skrev på ett treårskontrakt. Första säsongen blev det endast en match, men under 2009 slog Hamad igenom på allvar och under de kommande säsongerna blev han en av lagets viktigaste spelare.

I april 2011 förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF och under 2012 spelade han samtliga matcher i Allsvenskan från start. Under sex säsonger i Malmö FF blev det sammanlagt 126 matcher, 22 mål och två SM-guld 2010 och 2013.

I oktober 2013 valde Hamad att skriva på ett tre och ett halvt år långt kontrakt med den tyska klubben Hoffenheim. Tiden i Hoffenheim blev dock ingen succé. På drygt tre säsonger blev det bara 15 matcher och ett mål. Under en tid var han dessutom utlånad till belgiska Standard Liège, för vilka han under 2015 gjorde sex matcher.

Efter tre år utomlands kände Jiloan Hamad att det var dags att återvända hem. Valet föll som sagt på Hammarby och 7 februari i år skrev han på ett tvåårskontrakt med klubben.

– Han har rätt karaktär, han jobbar hårt, är bra med bollen och kan göra poäng. Hamad i toppform höjer varje lag i allsvenskan, sade Hammarbys tränare Jakob Michelsen efter värvningen av Jiloan Hamad.