Helsingborgs IF till kval

Efter en minst sagt problematisk säsong för Helsingborg klarade man till slut kval med nöd och näppe efter seger med 2-0 hemma mot Jönköpings södra.

Inför den avslutande omgången hemma på Olympia var HIF pressade att vinna eller åtminstone ta poäng för att hålla Gefle IF bakom sig som efter två raka segrar, bland borta mot redan klara mästarna Malmö FF, hade häng på en kvalplats.

Dock kunde helsingborgarna andas ut något när Frederik Helstrup redan efter sju minuter tryckte in ledningsmålet efter pass från Jordan Larsson.

Även Gefle fick en smakstart borta mot Östersunds FK och gjorde två mål redan efter tio minuter. I det läget räckte det med att Gefle gjorde ett mål till samtidigt som Jönköpings södra kvitterade på Olympia för att Helsingborg skulle spela i Superettan i nästa säsong.

Lite lugnare i HIF-lägret blev det när Östersund reducerade efter knappa 20 minuter efter mål av Alex Dyer.

I mitten av den andra halvleken höjdes dock pulsen igen på Olympia när rapporter från Östersund kom att Gefle gjort både 1-3 och 1-4. Nu räckte det plötsligt med en kvittering från Jönköping för att Helsingborg skulle åka ur Allsvenskan.

I 70:e minuten fick Helsingborg chansen att avgöra matchen när domaren dömt hands på en Jönköpingsspelare innanför straffområdet. Dock gick Mikael Dahlbergs straff rakt på målvakten, men en kvart senare fick Dahlberg revansch för straffmissen när han satte avgörande 2-0.

– Det var några jobbiga minuter där. Men jag bestämde mig för att jag måste ta revansch. Det var skönt att få revanschera sig, sade Dahlberg till Sportbladet efter matchen.

För Helsingborgs del väntar nu ett tufft kval mot trean i Superettan, Halmstads BK. Första matchen spelas på Örjans Vall i Halmstad 17 november med retur på Olympia tre dagar senare.

– Många av er kommer nu att skriva att vi har allt att förlora i kvalet. Men jag ser det inte så. Vi har allt att vinna med tanke på hur uträknade vi varit så många gånger och nästan blivit ikappsprunga av Gelfe. Det har varit mycket oflyt den här säsongen. Nu tycker jag att vi har allt att vinna, sade HIF:s tränare Henrik Larsson till Sportbladet efter matchen.