Helsingborgs IF ute ur Allsvenskan

soccer football sport_521573794

Efter en kaotisk säsong där man med nöd och näppe klarade kvalspel blev det riktigt bottennapp när Helsingborgs IF på söndagen tvingades lämna Allsvenskan efter en svidande hemmaförlust i den avgörande kvalmatchen mot Halmstads BK.

Med 1-1 med sig från den första matchen borta på Örjans Vall hade HIF trots allt ändå ett bra läge inför returen hemma på Olympia.

Dock var det bortalaget som började allra bäst inför de drygt 11 000 åskådarna och var också nära att ta ledningen efter att Alexander Ruud Tveters nickat bollen strax utanför på en hörna. Även HIF hade några vassa chanser. Framför allt Jordan Larsson, som var ytterst nära att göra 1-0 för hemmalaget efter ett skott i ribban.

I den andra halvleken tog Halmstad över matchen mer och mer och skulle även haft en straff när HIF-backen Fredrik Helstrup tog med handen innanför straffområdet. Istället slog Jordan Larsson in 1-0 till hemmalaget på en kontring i den 82:a minuten och i det läget såg det ut som att Helsingborg skulle spela allsvenskt även nästa säsong.

Men Halmstad ville annorlunda. Med knappa fem minuter kvar av ordinarie speltid revs Andreas Bengtsson ner i straffområdet. Marcus Mathisen var säker på sin sak och kunde kvittera från straffpunkten. Tre minuter senare tog han ett skott med fel fot från distans och slog in avgörande 2-1 för HBK.

– Jag tror aldrig jag har gjort mål med vänstern, säger en jublande Mathisen. Jag trodde att det skulle bli frispark först, vände tillbaka, la över bollen och sköt, sade HBK:s matchhjälte till Sportbladet efter matchen.

Resultatet innebär att Halmstad är tillbaka i Allsvenskan efter endast ett års spel i Superettan. Helsingborg får däremot börja om i Superettan efter 24 raka säsonger i Allsvenskan.