IF Elfsborg – Emir Bajrami

soccer football_187224827

IF Elfsborgs mittfältare Emir Bajrami är en av Boråslaget allra mest rutinerade spelare, tillika också en av de allra viktigaste.

Emir Bajrami föddes i Pristina i dåvarande Jugoslavien 7 mars 1998. Som fyraåring kom han med sin familj till Sverige och Köping där också karriären inleddes i Köping FF. Inför säsongen 2006 värvades han till storklubben IF Elfsborg där han under första året var med och tog SM-guld med klubben. Dock blev det ingen medalj på grund av för lite speltid.

Efter drygt fyra säsonger i Boråsklubben skrev Bajrami år 2010 på för holländska mästarlaget FC Twente. Enligt Expressen landade övergångssumman på 35 miljoner kronor, vilket tillhör en av de större för en klubb i Allsvenskan.

Totalt blev det två säsonger i Twente, 43 matcher och fem mål. Säsongen 2012/13 lånades Bajrami ut till franska AS Monaco, där det dock endast blev tio matcher och ett mål.

2013 flyttade Bajrami till Grekland och Panathinaikos där det blev två tunga säsonger fyllda av skador. Totalt spelade Bajrami endast 19 matcher för det grekiska laget och i mars 2015 bröts kontraktet.

Strax efter att han lämnat Panathinaikos skrev Bajrami på för sin gamla klubb Elfsborg. Dock blev det på grund av en ryggskada inget spel i den nya klubben under hela 2015. I december samma år skrev han på ett fyraårskontrakt. Under 2016 blev det totalt 17 matcher och ett mål.

Efter att ha varit med i U21-EM år 2009, där Sverige gick till semifinal, gjorde Bajrami sin A-landslagsdebut under landslagets vinterturné i en match mot Oman i januari 2010. Totalt har det blivit 18 matcher och två mål i landslagsdressen.