IFK Norrköping – Daniel Sjölund

Ålandsfödde Daniel Sjölund har en lång karriär bakom sig. Numera är han ett givet inslag i IFK Norrköpings startelva.

Daniel Sjölund föddes i Finström på Åland 22 april 1983. Karriären inleddes i Finströms Kamraterna och IFK Mariehamn innan han som 16-åring flyttade till Sverige för att börja studera på fotbollsgymnasiet i Jakobsberg utanför Stockholm. I samband med detta värvades han också av Brommapojkarna där han under säsongen 1999 spelade nio matcher.

Endast 16 år gammal värvades han som ungdomsproffs av den engelska klubben West Ham United för vilka han dock inte spelade en enda match. År 2000 köpte Liverpool F.C loss honom för en miljon pund. Inte heller här blev det något spel och 2003 återvände Sjölund till Sverige och Djurgårdens IF.

Nu gick det betydligt bättre med en hel del speltid för Sjölund, eller ”Daja” som han också kallades. Dessutom var han med och förde Djurgården till SM-guld hösten 2003, en bedrift som upprepades 2005. Säsongen 2005 fick Sjölund även pris för Årets mål i Allsvenskan.

Totalt blev det tio säsonger, 205 matcher och 27 mål för Daniel Sjölund i Djurgårdsdressen innan han på försäsongen 2013 skrev på för Åtvidabergs FF.

Mitt under säsongen 2014 skrev Sjölund på för lokalkonkurrenten IFK Norrköping, något som skulle visa sig bli ett lyckat drag eftersom laget som bekant vann SM-guld följande säsong.

Under de två senaste säsongerna har Sjölund varit given i IFK Norrköpings startelva och räkna med att han kommer vara det även under årets säsong som inleds om en knapp månad.

Daniel Sjölund har även gjort 37 matcher och två mål för det finska landslaget.