Landskamper

Det är inte roligt när ens fotbollslag förlorar. Man står där och hänger med huvudet efter slutsignalen medan motståndarlagets supportrar jublar och skrattar och viftar med dess färger. Och allra värst kanske det är när ett annat land vinner mot vårt landslag, för då deppar ju alla de i Sverige som fattar att fotboll är betydelsefullt.

Fast å andra sidan – hur fantastiskt kul är det inte att vara med när rätt lag vinner? Det är i och för sig tjugo år sedan i sommar, men alla som var med 1994 minns vilken oerhörd glädje som svepte genom hela Sverige då fotbollslandslaget vann VM-brons i USA. Landslagskillarna dansade och halva Stockholm sjöng allsång i Rålambhovsparken.

Roligast är det att vinna när alla – spelarna och fansen – verkligen gjort sitt bästa att för det skulle bli en seger. Alla har hjälpt till! Supportarna har hejat fram spelarna som ansträngt sig till det yttersta.

I år kan det visserligen inte bli en repris på 1994. Landslaget får inte åka till VM i Brasilien i sommar. Men Sverige kommer likafullt att spela flera viktiga matcher i år. Det kommer att behöva sina fans entusiastiska stöd. Kvalet till EM i Frankrike 2016 börjar med en bortamatch mot Österrike den 8 september i år. Kvalet fortsätter den 9 oktober då Sverige möter Ryssland på Nationalarenan. Och den 12 oktober tar Sverige emot Liechtenstein. Och vi får glömma den prestigeladdade matchen mot Danmark i Köpenhamn i maj. Danmark måste besegras.

Det finns alltså gott om tillfällen att dra på sig landslagströjan. Den är naturligtvis ett måste inför varje landskamp och är lätt att komma över. På Supporterprylar.se finns det många klädesplagg att köpa för den som vill ge landslaget sitt fulla stöd. Det går att köpa en snygg vit pikétröja med Svenska Fotbollförbundets emblem, en tracktop med samma emblem eller ett par svenska matchshorts. Det finns också en retromatchtröja modell 1950 med långa ärmar en svensk flagga på bröstet.

Sedan är det bara att bänka sig på läktaren eller TV:n och heja fram det svenska laget till nya framgångar. Förhoppningsvis innebär det en medalj inom en snart framtid.