Manchester United – Zlatan Ibrahimovic

zlatan_football_soccer_119630188

Zlatan Ibrahimovic är utan tvekan Sveriges mest framgångsrike fotbollsspelare genom alla tider. För närvarande spelar i den engelska storklubben Manchester United där han gör sin första säsong.

Zlatan Ibrahimovic föddes 3 oktober 1981 i Malmö och inledde karriären i Malmö BI som sexåring. År 1994 kom han till Malmö FF och 1999 gjorde han debut i Allsvenskan och på hösten kom också det första målet.

Säsongen 2000 tillbringade Malmö FF i Superettan och nu började Zlatan göra sig ett namn på allvar. Det stora genombrottet skulle dock komma våren 2001 när han gjorde stor succé i Allsvenskan, bland med två mål i premiären mot AIK.

På sommaren gick Zlatan till holländska Ajax för drygt 80 miljoner kronor och resten som det brukar heta historia. Sedan dess har Zlatan spelat i en rad storklubbar och blivit mästare i samtliga.

Efter Ajax blev det fem säsonger i Italien, först två i Juventus och sedan tre i Inter med ligaseger samtliga säsonger.

Därefter väntade en säsong i spanska FC Barcelona, ligaseger därmed, och sedan tillbaka till Serie A för två säsonger i AC Milan där det blev guld den första säsongen.

Inför säsongen 2012/13 flyttade Zlatan till Frankrike och Paris Saint-Germain där han under sina fyra år var ett av lagets verkliga fixstjärnor. Tiden i PSG får nog sägas vara hans mest framgångsrika hittills med fyra ligasegrar och sammanlagt 113 mål på 122 matcher, det vill säga nästan ett mål per match i snitt.

Numera är Zlatan som sagt hemmahörande i Premier League och Manchester United. Efter en bra start i den nya klubben har den senaste månaden varit lite tyngre för den svenske anfallaren. Men nu verkar det som vinden har vänt igen efter mål i den senaste matchen mot Crystal Palace där Zlatan avgjorde i den 88:e minuten.