Nedslag i Superettan

På Valborgsmässoafton tar IK Frej emot serieledarna Brommapojkarna hemma på Vikingavallen. Hemmalaget har blandat och gett under säsongsinledningen och förlorade senast borta mot Varberg. Nu kommer BP på besök och frågan de flesta ställer sig är om gästerna från Västerort kommer förlänga sin förlustfria svit.

IK Frej har gjort en godkänd säsongsinledningen och hittills lyckats skrapa ihop fyra poäng. Man kommer givetvis göra sitt bästa för störa gästerna från Bromma som dock måste ses som favoriter med tanke på deras form under inledningen av säsongen.

För Frej ligger fokus främst på att bryta den negativa trend man haft de senaste matcherna. Efter att laget tog poäng i de två första matcherna har man nu två raka uddamålsförluster. Det återstår att se om kommer att lyckas bryta sin förlustsvit i helgens match.

Värt att upprepa är att Brommapojkarna, trots att de är nykomlingar, nu leder serien efter fyra omgångar. BP tränas av den tidigare landslagsbacken Olof Mellberg och tog senast en övertygande seger mot en annan av årets nykomlingar, Boråsklubben Norrby IF.

Brommapojkarna spelade i Allsvenskan så sent som 2014 och det är ingen vild gissning att man nu vill ta sig tillbaka till den svenska fotbollens finrum. BP har dock historiskt främst förknippats med sin bredd snarare än sin spets. Deras imponerande talangutveckling är omtalad och de är också en av de fotbollsföreningar i Europa som har flest aktiva spelare. Trots denna grund att ta avstamp ifrån har man hittills bara spelat fem säsonger i Allsvenskan. Det har däremot blivit många säsonger i Sveriges näst högsta serie för de rödsvarta där man nu alltså är tillbaka och det med besked.

Frej å andra sidan gör i år sin blott tredje säsong i Superettan men man börjar allt mer växa in i den jämna och ovissa serie. Men om Frej ska kunna ta nästa steg och bli ett etablerat superettalag måste man givetvis vinna fler matcher. Detta är visserligen en självklarhet och viktigt oavsett vilken serie man spelar i men det är än viktigare i det getingbo som Superettan är. Visserligen kanske det inte är matcher som dessa som Frej främst behöver vinna. En seger här skulle dock vara en indikation på att man vuxit en storlek och nu på allvar börjar bli ett lag att räkna med även i tabellens övre regioner.

BP är så klart favoriter på söndag men det är inte på något sätt en omöjlighet att hemmalaget kan kriga till sig en pinne. Oavsett hur det går på söndag kan man i alla fall konstatera att Täbylaget går en intressant säsong till mötes.
Med tanke på fjolårets tiondeplacering hoppas man så klart att Frej ska kunna klättra ytterligare och nå en mittenplacering eller bättre.

Överlag ser Superettan väldigt spännande ut i år med flera lag som slåss om uppflyttning. Så här tidigt på säsongen är det så klart svårt att tippa vilket lag som kommer stå där som seriesegrare i november men det är inte omöjligt att Brommapojkarna är kvar där uppe även då.