P38 W26 D12 L0

Rubriken till dagens inlägg kan vid första anblicken verka lite kryptisk men den sammanfattar på ett kärnfullt sätt en säsong för ett av de bästa lagen som världen någonsin skådat. Säsongen 2003/2004 gick Arsenal som första (och hittills enda) lag obesegrade genom den engelska högstaligan, Premier League. Idag tänkte vi titta lite närmare på detta lagbygge som saknar motstycke i fotbollshistorien.

Siffrorna i rubriken står i tur och ordning för spelade, vunna, oavgjorda och förlorade matcher för Arsenal under ligasäsongen 2003/2004. Anförda av franska managern Arsène Wenger gjorde man något som många trodde var omöjligt. Man gick igenom en av världens bästa och mest svårspelade fotbollsligor obesegrade.

En starkt bidragande orsak till denna bragd var den franska anfallaren Thierry Henry. Storstjärnan mäktade med hela 30 mål under säsongen och bidrog genom detta till att Arsenal blev en vinstmaskin. Det fokus laget visade upp var imponerande och nollan i förlustkolumnen skvallrar om den seriositet som genomsyrade laget.

Vi svenskar kunde samtidigt glädjas åt Fredrik Ljungbergs framfart i detta stjärnspäckade lag. Sida vid sida med spelare som Dennis Bergkamp, Patrick Vieira och tidigare nämnda Thierry Henry var svensken en viktig kugge i Arsenals startelva. Något hans 27 starter och ytterligare tre inhopp under säsongens gång så tydligt visar.

En sak är säker, detta var en otrolig säsong som hittills saknar motstycke i engelsk fotboll. Det lagbygge Wenger förfogade över hade mängder med talang, gemenskap och kämpaanda vilket i slutändan gjorde att de för evigt kommer ha en självklar plats i fotbollens historieböcker.