Spännande in i det sista i cupfinalen

I torsdag avgjordes finalen i Svenska Cupen mellan Malmö FF och BK Häcken på Swedbank Stadion i Malmö och det blev verkligen en match som innehöll allt.

Inför matchen stod mycket på spel, framför allt för Malmö FF som vid vinst skulle säkra spel i kvalet till UEFA Europa League, något som man misslyckats med i seriespelet i Allsvenskan, där man i höstas endast nådde en femteplats. Förr Häckens del skulle laget vid vinst säkra sin första seger i Svenska Cupen.

Inför en i det närmaste fullsatt arena var det skåningarna som inledde matchen bäst och i den 39:e minuten kom också utdelningen då Markus Rosenberg höll sig framme och slog in 1-0. Fem minuter senare kom också 2-0 från Magnus Wolf Eikrem och Malmö gick till paus med en betryggande ledning.

Många trodde nog nu att det i princip var klart, men Häcken ville annorlunda. Fem minuter in i andra halvlek ändrades matchen radikalt när Malmös mittfältare Oscar Lewicki åkte på ett rött kort.

Efter utvisningen tog Häcken över allt mer och i den 61:a minuten nickade också Demba Savage in 2-1. Strax efter det, nämligen i den 66:e minuten, kom även kvitteringen till 2-2 efter ett lurigt skott från Nasiru Mohammed. På fem minuter hade Häcken utjämnat.

Det oavgjorda resultatet stod sig till domaren blåste av matchen och i förlängningen kändes det mest som att spelarna gick och väntade på straffläggningen.

I straffläggningen var det Malmö som började bäst med fyra raka straffmål medan Häcken missade en. Inför den sista ordinarie omgången kunde Malmö säkra guldet, men Erdal Rakip missade och strax efter kunde Paulinho utjämna till ett likaläge.

I den följande straffomgången satte bägge lagen sina straffar, men i nästa omgång missade MFF:s Anton Tinnerholm, vilket gjorde att Simon Sandberg kunde skjuta hem guldet till Häcken, vilket han också gjorde med ett välplacerat skott bakom Johan Wiland.

Häcken svenska cupmästare 2016!