Summering av Allsvenskan 2016

Så var ytterligare en allsvensk säsong till ända och som vanligt blev det en spännande säsong med en hel del svängningar, men där Malmö FF till slut fick lyfta Lennart Johanssons pokal. Trots att man inledde säsongen lite svajigt.

shutterstock_270957341

Efter seger i första omgången mot regerande mästarna IFK Norrköping åkte MFF på två raka förluster mot nykomlingen Jönköpings södra och GIF Sundsvall. Efter tre omgångarna var laget inte bättre än tolva.

I det här läget var det faktiskt Djurgårdens IF som låg i topp efter en stark inledning. Ett par omgångar senare seglade GIF Sundsvall upp i topp med Jönköpings södra på en andraplats.

Så småningom var dock ordningen återställd när IFK Norrköping tog över ledningen under slutet av april månad med Malmö tätt bakom.

Inför sommarens EM-uppehåll gick MFF upp i topp och efter det var det egentligen bara IFK Norrköping som kunde utmana skåningarna om guldet. Förhoppningarna om ett andra raka guld för ”Peking” stärktes rejält när laget gick upp i serieledning i mitten av september.

Malmö kunde dock återta ledningen ett par omgångar senare. Efter segern i seriefinalen borta mot Norrköping i mitten av oktober tog skåningarna ett stort steg mot guldet. Med två omgångar kvar kunde den allsvenska segern säkras efter 3-0-segern borta mot Falkenbergs FF.

Guldet var Malmös 19:e genom historien, vilket gör att laget nu också kan titulera sig mesta mästarna. Med hela fyra guld av sju möjliga under 2010-talet befäster Malmö FF sin position som det dominerande laget i svensk fotboll i dagsläget.