Svensk damfotboll

Även om det inte är lika intressant för allmänheten eller om kvaliteten inte håller samma klass som när herrarna spelar, så har svensk fotboll på damernas sida växt befintligt de senaste åren.

Mycket beror på en allmän jämställdhetsdebatt som har speglat av sig i medier och andra instanser som påverkar allmänheten. Detta har gjort att damfotboll har fått ett allt större utrymme i TV och tidningar samt att man har börjat direktsända olika matcher i damernas motsvarighet till Allsvenskan: Damallsvenskan. I somras hölls även ett stort internationellt mästerskap i Sverige där de blågula damerna inte riktigt räckte ända fram men kämpade väl. Den svenska förbundskaptenen för damlaget Pia Sundhage sade att hon var nöjd med insatsen.

Tidigare år har det svenska landslaget inom damfotboll däremot lyckats kamma hem en del större meriter. Man har tagit medaljer i såväl EM som VM, mycket tack vare några legender inom damfotboll såsom Therese Sjögran, Victoria Svensson och Jane Törnquist.

När det kommer till klubbfotboll är den svenska högsta serien Damallsvenskan sedd som en av de bättre ligorna i världen. Självklart är det så att länder som Tyskland och USA har kommit aningen längre när det gäller nationell och internationell fotboll, men Sverige satsar stenhårt och det svenska damlandslaget likväl som damsektionen inom den inhemska fotbollen får mycket resurser och pengar som främst spelas in av herrarna, där man säljer långt mycket mer biljetter och sponsoravtal.

Några av de främsta lagen inom svensk damfotboll de senare åren har varit Umeå, Malmö och Linköping. De allra senaste säsongerna har det dock satsats enorma resurser i ett lag som heter Tyresö FF och med dessa resurser har man lyckats attrahera till sig många talanger och superstjärnor för att utmana om ligatiteln som avgörs varje höst.