Sverige och VM

Det svenska landslaget – eller ”blågult” som är lagets smeknamn – har bjudit det svenska folket på en rad minnesvärda framgångar genom åren.

För att vara ett så pass litet land får man faktiskt säga att Sverige har gjort det klart godkänt som fotbollsnation, trots att man såklart aldrig har räckt ända fram och tagit en guldmedalj i något av alla de mästerskap som har hållits genom åren.

Dock var man i en final i VM 1958 – ett VM som spelades på hemmaplan. Den stora hjälten under det mästerskapet var AIK:aren Kurt Hamrin som ledde Sverige till många vinster och ända fram till final där man skulle ställas mot världens bästa lag: Brasilien. Nu var det också så att brassarna hade en 17-åring som under turneringen hade blivit utnämnd till världens bästa fotbollsspelare (yngst någonsin till den utmärkelsen).

Denna 17-åring hette Pelé och han fullkomligt snurrade upp hela det svenska landslaget under denna VM-final som spelades på Sveriges nationalarena i fotboll, Råsunda Fotbollsstadion. Matchen slutade 5-2 till Brasilien och laget var så bra att de tog emot stående ovationer från alla fans världen över, framför allt från de svenska fansen som aldrig hade sett en liknande uppvisning.

För att ta nästa medalj i ett stort mästerskap måste vi blicka framåt ändå till år 1994 då det svenska landslaget spelade VM i USA. Det var värmebölja i Sverige och hela det svenska folket satt uppe på nätterna för att följa Tomas Brolin, Martin Dalin, Kenneth Andersson, Stefan Schwarz och Tomas Ravelli ta Sverige till en bronsmatch efter den klassiska straffräddningen av målvakten Ravelli.

Under VM som ska spelas sommaren 2014 kommer Sverige inte att vara med efter att laget förlorade i kvalet mot det tuffaste möjliga motståndet: Portugal. Dock kan man som svensk njuta av VM ändå. Första matchen går av stapeln den 12:e juni då Brasilien möter Kroatien. Och de flesta verkar anse att vinnaren är given. Om man ser till exempel på bettingsajter har de satt oddsen att Brasilien ska vinna på 1.25. Och de är inte de enda ”givna” vinnarna: Uruguay, Chile och Frankrike kommer nog ta hem sina matcher också och avancera. Så vare sig man är en risktagare eller inte finns det stora vinstmöjligheter, även för oss hemma i soffan.