Tung seger för blåvitt i västkustderbyt

Bra matchMatcherna mellan Helsingborgs IF och IFK Göteborg brukar som regel bli tuffa bataljer. Inför söndagens match på Olympia stod en hel del på spel för bägge lagen. För Helsingborgs del skulle en seger innebära att man skulle gå till sommarvila på den övre halvan av tabellen medan IFK Göteborg i princip var piskat att vinna om man skulle hänga på i toppen och komma alltför långt efter ledande Malmö FF.

Inför drygt 9 200 på läktaren och över 25 grader i luften var det inte lätt för något av lagen att hålla tempot uppe. Dock lyckades IFK Göteborg aningen bättre med detta och i den 41:a minuten kom också utdelningen i form av en nick från Jakob Ankersen som letade sig in i nätet bakom Tomer Chencinski i HIF-målet. Blåvitt till pausvila med 1-0.

I början av andra tryckte helsingborgarna på för en kvittering, vilket gjorde att det öppnades ytor för IFK Göteborg. Detta utnyttjade framför allt Gustav Engvall när han satte 2-0 med ett kanonskott en bit utanför straffområdet i den 64:e minuten.

Efter ett par byten lyckades HIF och inhopparen Mikael Dahlberg till slut få in en reducering i den 78:e minuten. Dock blev det inte mer, istället kontrade Patrik Karlsson Lagemyr in 3-1 på stopptid.

Segern innebar att IFK Göteborg tagit sju poäng på de tre senaste matcherna och därmed går till EM-vila som femma i tabellen, sex poäng efter ledande Malmö FF. För Helsingborg ser det däremot tyngre ut, då laget i och med förlusten halkade ner till en tolfteplats.

Noterbart var också att Helsingborgsveteranen Christoffer Andersson gjorde sin 350:e match i HIF-tröjan, tillika klubbrekord.