Upp- och nedfyttade lag – Allsvenskan 2016

Nu är det snart dags igen. Den 2 april drar årets Allsvenskan igång med matchen Malmö FF-IFK Norrköping på Swedbank Stadion. Dock är det även 14 andra lag som spelar i årets Allsvenskan och just här tänkte vi kika lite närmare på de två nykomlingarna samt de två lag som tvingades lämna Allsvenskan förra året.

Första laget som blev klar för årets Allsvenskan var Jönköpings södra som fullkomligt seglade igenom Superettan förra säsongen och också vann serien. Redan ett par omgångar innan serien var färdigspelad var laget klart för Allsvenskan, närmare bestämt 17 oktober.

Jönköpings södra har verkligen väntat på att få komma tillbaka till Allsvenskan då laget inte spelat i den högsta serien sedan 1969. Säsongen 2016 blir lagets tionde totalt i Allsvenskan.

Årets andra nykomling var aningen mer otippad än den förra. Östersunds FK överraskade nog de flesta förra året då man under större delen av säsongen låg tvåa bakom Jönköpings södra och lyckades säkra det allsvenska kontraket med en omgång kvar att spela.

Laget gör sin första säsong i Allsvenskan, vilket är imponerande för ett lag som så sent som 2011 spelade i division 2.

Om glädjen förra hösten var stor i Jönköping och Östersund så var den betydligt mindre i de två lag som fick respass från Allsvenskan, nämligen Halmstads BK och Åtvidabergs FF.

För Halmstads del började inte säsongen speciellt bra då man i princip låg på nedflyttningsplats under hela första halvan av säsongen. Under sommaren ryckte laget upp sig aningen, men efter några förluster var man återigen nere under strecket i början av hösten, där man tyvärr blev kvar säsongen ut.

För Åtvidabergs del var säsongen om möjligt ännu bedrövligare än för Halmstad. Med endast två segrar under hela säsongen parkerade man på jumboplatsen redan i den tolfte omgången och blev sedan kvar där fram till slutet.

För både Halmstad och Åtvidabergs del gäller det att ta nya tag i Superettan medan Jönköpings södra och Östersund får pröva lyckan i Allsvenskan och försöka utmana storlagen.