Upplösningen av Premier League 2014

Premier League har i skrivande stund, med en förvisso något haltande tabell, tio omgångar som återstår av säsongen 2013/2014. Som det ser ut idag så kommer det att bli en kamp om ligavinsten mellan fyra eller fem lag.

Tabelläget

För närvarande så är det bland de första fem lagen i tabellen, tre Londonlag, ett lag från Liverpool och ett lag från Manchester. Sett historiskt så är detta inte något direkt anmärkningsvärt. Men tar man en närmare titt på tabellen vi ser här nedanför så blir det lite mer anmärkningsvärt då vi noterar att det är Manchester City och inte United som ligger med i toppen. Om vi ser till de senaste 28 åren så har det möjligen varit så att City också legat med i toppen, men United har i princip ALLTID varit med. Laget har hittills haft en mardrömssäsong och med nye tränaren Moyes som befäl har nu United i praktiken diskvalificerat sig själva från att ha någon chans att vinna ligan. Frågan är om man ens får spela Champions League nästa säsong. Här kan ni se den fullständiga tabellen, välj Champions League i menyn till vänster.

I toppen ser vi i alla fall att det är Chelsea som har ett grepp om tabellen före Liverpool och Arsenal som båda är fyra poäng bakom. Ytterligare två poäng bakom är nämnda Manchester City som dock har två matcher mindre spelade och har således möjlighet att komma upp på samma antal poäng som Chelsea med samma antal matcher spelade.

1 Chelsea 28 19 6 3 52:22 30 63
2 Liverpool 28 18 5 5 73:35 38 59
3 Arsenal 28 18 5 5 52:28 24 59
4 Man City 26 18 3 5 69:27 42 57
5 Tottenham 28 16 5 7 37:33 4 53

Det blir minst sagt en rafflande upplösning, inte minst med tanke på att flera av lagen möter varandra under slutmånaderna av ligan. Liverpool som under ett antal år nu genomgått en generationsväxling har nog förvånat alla denna säsong. Man får ses som lite av en underdog, men man har i Luis Suares ligans kanske allra vassaste striker och om vi ser på spelschemat så ser vi att april är troligen månaden för Liverpool att lägga in stöten om man vill få chans på att vinna ligan. Man möter inom loppet av ett par veckor både Manchester City och Chelsea. Kan man vinna dessa matcher så vettetusan om vi inte får höra Liverpoolfansen skråla You’ll never walk alone så högt att det hörs både till Manchester och London – för då vinner Liverpool ligan.