Vår nye Zlatan

Alexander Isak från Solna föddes 1999 och började lira fotboll redan vid sex års ålder. Isak blev ett hett samtalsämne när har redan som 16 åring presterade i AIK under säsongen 2016. I sin allsvenska debut gör Isak ett av de två målen som leder AIK till vinst mot Östersunds FK och blir den yngste målskytten genom tiderna i allsvenskan. Men det slutade inte där, redan nästa år gör Isak debut i Landslaget.

När Sverige möter Slovakien får Isak chansen att spela från start i den blågula tröjan. 19 minuter senare blir han den yngsta spelaren i Svensk landslagshistoria att göra mål. Ett rekord som tidigare hölls av Erik Dahlström från 1912. Det tog alltså över 105 år för någon spelare att peta ner Erik från platsen.

Vår nya Zlatan

Alla känner vi till legendaren Zlatan. Ibras första övergång från Malmö var till Ajax där även han slog rekord som den dyraste skandinav någonsin. Han blev då även AFC Ajax dyraste transfer någonsin. Anledningen till att Alexander Isak fått smeknamnet ”nye Zlatan” är inte hans spelstil utan att den att tyska klubben Borussia Dortmund värvar Isak 2017 och betalar en summa runt 85 miljoner kr. Detta slår det gamla rekordet som Zlatan höll från sin värvning till Ajax där slutsumman låg runt 80 miljoner kr. Värvningen av Isak gör honom till den dyraste spelaren någonsin att bli värvad från Allsvenskan. Isak kommenterar att han varken hatar eller älskar det nya smeknamnet och ser sig själv inte som någon ny Zlatan. ”Det är inte vad som är viktigt”, säger Isak.

I skrivande stund är Alexander Isak utlånad till den holländska klubben Willem II där han förväntas få mer speltid och rum att utvecklas för att sedan återvända till Dortmund efter en skakig start i Bundesliga. Han har på elva matcher i Willem gjort elva mål. Detta har lockat scouter från giganter som Chelsea att befinna sig på läktarna. Oavsett om Isak går tillbaka till Dortmund eller värvas av något annat lag ser hans framtid väldigt ljus ut. Med hans 190 cm och otroliga historia kan man inte annat än hoppas på succé , från vår nye Zlatan.