VM-drömmen blev sann!

Igår lyckades det svenska landslaget med det praktiskt taget omöjliga som många av oss supportrar knappt vågat drömma om – att kvalificera sig till VM 2018! Trots 1-0 med sig i bagaget från det första mötet mot Italien såg avancemang i VM-kvalet helt klart tufft ut, mot ett lag som inte missat ett enda VM-sedan 1958. Jämför man detta mot vårt eget landslag som missat de två senaste VM-turneringarna i rad och som sedan dess tappat superstjärnor som Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson, med flera, ser man med lätthet storheten i gårdagens bragd!

Sveriges uppgift var främst att hålla ett 0-0 resultat eller att möjligtvis lyckas peta in en boll framåt, vilket i sådana fall skulle betyda att Italien då blivit tvungna att vinna matchen med åtminstone 3-1 för att passera Sverige i VM-kvalstabellen. Efter första halvlek hade Italien så mycket som 75% bollinnehav och ett tillbakapressat Sverige fick gång efter vartannat rensa bort bollen från det svenska straffområdet, matchen igenom.

Tack vare två möjliga straffincidenter som Sverige gick miste om tidigt i matchen, där Italienska spelare klart och tydligt hade handen på bollen, blev det i princip omöjligt för Italienarna att nyttja sina annars så värdefulla skådespelartalanger. Trots detta gjorde de dock ett flertal tappra försök som fick svenska fans att hålla andan i nervositet.

Matchens spelare med svenska ögon sett var helt klart Sveriges målvakt Robin Olsen, som behöll ett oerhört fokus matchen igenom. På sin höjd kanske han stod för endast en tveksam incident med en onödigt utboxning där han istället kunnat plocka ner bollen med händerna. Bortsett från detta så var han alltså fenomenal i mål och en av grundpelarna till det gynnsamma resultatet tillsammans med nyckelspelare som Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf i försvaret.

På det stora hela var det dock en fantastiskt arbetsinsats av hela det svenska landslaget vilket bådar gott inför framtiden! Äntligen verkar det nämligen som att vi svenskar återigen fått oss ett landslag som klarar av att arbeta för varandra istället för att gnabbas internt. Och tydligen är detta något som till och med kan bräcka en sådan stolt och anrik fotbollsnation som Italien!

Hatten av!